Wanneer moet er een boedelbeschrijving gemaakt ?
De wet verplicht niet altijd tot het maken van een boedelbeschrijving.
Wel zijn erfgenamen verplicht elkaar alle gegevens te verstrekken die van belang kunnen zijn voor de bepaling van hun aandeel in de nalatenschap.
Ieder van hen heeft recht te verlangen dat er een boedelbeschrijving wordt opgemaakt.
Een boedelbeschrijving omvat een opgave van de samenstelling van de tot de nalatenschap behorende bezittingen en schulden plus een waardering.
Een boedelbeschrijving kan door een notaris in de vorm van een notariële akte worden opgesteld. Als alle betrokken partijen daarmee instemmen kan de boedelbeschrijving ook in een onderhandse (niet notariële) akte worden vastgelegd.
Als er een executeur is aangesteld die is belast is met de afwikkeling van de nalatenschap, rust op hem de verplichting een boedelbeschrijving op te stellen en deze aan de erfgenamen te verstrekken, ongeacht of het saldo van de nalatenschap positief of negatief is. Op deze manier verschaft de executeur informatie over de samenstelling van de nalatenschap aan de erfgenamen.
Een boedelbeschrijving is verplicht indien:
a/ één van de erfgenamen de nalatenschap onder het voorrecht van boedelbeschrijving (beneficiair) heeft aanvaard. Deze regel geldt niet indien de wettelijke verdeling van toepassing is en één van de kinderen aanvaardt beneficiair.
Dit hangt samen met het feit dat aan de kinderen slechts een vordering op de langstlevende verkrijgen en zij niet rechtstreeks door de schuldeisers kunnen worden aangesproken;
b/ één van de erfgenamen het vrije beheer over zijn vermogen mist (bij minderjarigheid, faillissement, schuldsanering, ondercuratelestelling en ingeval het vermogen onder bewind is gesteld).
In beide situaties dient de boedelbeschrijving in een notariële akte te worden vastgelegd.